Krkonošské Vánoce: Tradice a zvyky v srdci našich hor

11zon_resized

Prosinec patří ve všech koutech naší republiky k velice oblíbenému měsíci a nemalou roli hrají blížící se Vánoce. Také u nás v Krkonoších tvoří tradice a pohádková atmosféra spojená s přírodní krásou Krkonoš nezapomenutelný zážitek během tohoto kouzelného období. V tomto článku si povíme, jak se dříve v našem regionu Vánoce slavily, a jaké tradice se s nimi pojí.

Ještě před příchodem Vánoc je pro Krkonoše specifická tradice chození Barborky. Ta přichází 4. prosince, v den svaté Barbory. Tato událost dříve zahrnovala průvody doprovázené hudebním vystoupením a kočáry tažené koňmi. Barborka představuje nejen uctění svaté patronky horníků, ale i příležitost k zachování historie a kulturní identity Krkonoš. V dnešních dnech si Barborku připomíná již málokdo, ačkoliv v Krkonoších je stále populární. Forma se však změnila na takovou, že se v předvečer svaté Barbory dává punčocha na okno a hodné děti v ní ráno najdou odměnu. Zlobivé děti ve své punčoše najdou brambory nebo uhlí. Den po Barborce chodil jako již tradičně i Mikuláš a čerti.

Nyní se přesuňme k Vánocům samotným. Noc před Štědrým dnem, tedy 23. 12. probíhala v Krkonoších a Podkrkonoší takzvaná Dlouhá noc. V tento večer dívky až do desáté večerní předly, a poté se až do půlnoci věnovaly zábavě. O dlouhé noci se také skromně hodovalo, uklízelo, stavěl se Betlém, strojil se strom a pekly se typické vánoční pochutiny jako jsou koláče či bochníky s hrozinkami a mandlemi. 

Mimo to se také zdobily místní sruby a horské chaty. Místní obyvatelé vytvářeli unikátní vánoční výzdobu a svícny z přírodních materiálů, jako jsou jehličí, šišky a větve. I dárky bylo zvykem vytvářet ručně, a poté s nimi obdarovávali svoje blízké. Jedním z unikátních prvků vánočních tradic byla výroba tzv. "šviháků". Tato tradiční ozdoba, vytvořená ze dřeva a zdobená barevnými proužky, symbolizovala v Krkonoších štěstí a prosperitu. Šviháky byly zavěšeny na vánoční stromky nebo se darovaly jiným.

K Vánoční pohodě patří dodnes i pohádkové příběhy. Staré pověsti a pohádky patřily už historicky k neodmyslitelné části vánočního období v Krkonoších. Místní vypravěči se scházeli u krbů a vyprávěli příběhy o pohádkových horských bytostech. Také Vánoční písně, koledy a hudební tradice byly pro svátky důležitým prvkem. Místní skupiny hrály lidové vánoční písně na tradiční nástroje, čímž vytvářely tu správnou vánoční atmosféru. 

K Vánocům neodmyslitelně patří i jídlo. Vánoční večeře v Krkonoších byla nejen o tradičních pokrmech, ale také o regionálních specialitách. Místní stoly obvykle zdobily ručně vyrobené ubrusy a porcelánové figurky, ke kterým se poté přidávalo i jídlo v podobně krkonošských klobásek, zelňačky, koláčků a cukroví. Při ozdobě stolu se také pod talíř nejvýdělečnějšího člena rodiny vkládala stříbrná mince, která měla symbolizovat bohatství pro další rok. Někteří stejně tak pod talíř dávají rybí šupinu.

A konečně vánoční večeře byla vždy zvláštním okamžikem spojeným s rodinnou pohodou a tradičními pokrmy. Obvykle se vařilo ze surovin, u kterých se předpokládala jejich magická a ochranná síla. Krkonošská kuchyně nabízí lahodné speciality, jako jsou výše zmíněné pečené klobásy, bramborový salát či kapr, ale také tradiční pokrmy jako jáhlová kaše, houbovec, žemlovka, krupice, zelí, řepa, sušené ovoce, hrachová nebo houbová polévka či jablka. Z nakrájených jablek se po jejich rozkrojení navíc zjišťoval i zdravotní stav každého člena rodiny.

Závěrem Štědrého dne se v Krkonoších chodilo koledovat za doprovodu vytrubování či chrámové hudby. Původně se koledovalo s cílem popřát sousedům a blízkým zdraví, štěstí a úspěšný nový rok. Navíc se chodilo i na půlnoční mši, která byla spojena s návštěvou kostela a půlnoční mší, která dodávala vánočnímu svátku náboženský rozměr a posvátný charakter. Tradice vánočních mší přetrvává dodnes. Vánoční čas v Krkonoších obvykle končil tradicí Tří králů, tedy 6. ledna.

I dnes v Krkonoších zůstává při oslavě Vánoc důraz na tradice a přírodní krásy. Města a vesnice organizují vánoční trhy, kde lze zakoupit unikátní řemeslné výrobky a ochutnat tradiční lokální speciality. Zvyky a rituály Vánoc v Krkonoších v sobě nesly a nadále nesou atmosféru rodinné pohody, spojenou se specifickým horským prostředím a kulturním dědictvím regionu. Vánoce v Krkonoších jsou nejen časem radosti a oslav, ale také příležitostí pro zpomalení a spojení s tradicemi a krásami přírody. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz