Jak dosáhnout ještě větší udržitelnosti? Využijte deadstock!

Pokud jste fanoušky udržitelnosti, slow fashion a textilního průmyslu, určitě vám neunikl stále častěji používaný pojem deadstock. Mnozí však možná ani netuší, co se pod tímto anglickým označením skrývá. Doslovný překlad by mohl znít „mrtvý sklad“ či „mrtvý inventář“. Co si pod tím ale máme představit? Jedná se o odpad z textilní výroby, který vzniká při zpracovávání různých materiálů a souběžně o nevyužitý textil, který vzniká jeho zvýšenou nadprodukcí. O deadstocku tedy hovoříme v souvislosti s produkty, které jsou vyrobeny, ale neprodají se v konkrétní kolekci, a po jejím skončení pouze zaplňují centrální sklady a jsou nevyužité.

ekaterina-grosheva-wgRD0Lfe43Q-unsplash

Otázka možná zní, proč tedy není vytvářené takové množství produktů, které je potřeba? Pro výrobce je vcelku nemožné odhadnout jejich přesný počet, ideální velikosti a barevné kombinace, po kterých vznikne poptávka. Na tuto skutečnost mají vliv také inflace, proměny klimatu a počasí, politické situace, pandemická opatření a podobně, která rozhodně nejsou předvídatelnými proměnnými. A právě zde vzniká otázka té šílené nadprodukce. Ze zdrojů výzkumu od Australian Circular Textile Association bylo zjištěno, že více jak 30 % již vytvořených položek nenachází svého kupce a zůstávají tak na skladech, případně jsou určeny k likvidaci.

Problém nastupuje ruku v ruce s fast fashion, která představuje nové kousky několikrát do roka, aniž by došlo ke kompletnímu vyčerpání produktů z kolekcí předchozích. Také koncový zákazník se dle výzkumů mnohem častěji uchyluje k nákupu oblečení než tomu bylo dříve, a právě proto se vytváří stále větší množství nevyužitých artiklů. Jak bylo již zmíněno, na přebytečné naskladňování má vliv například i pandemie Covid-19. Reuters uvádí, že v dubnu 2021 v USA klesly prodeje a tržby až o 89 % oproti stejnému měsíci v předchozím roce.

Obvykle se nevyužité oblečení, které zaplňuje sklady vyhazuje či spaluje. To je nepřijatelné jak z hlediska nevyužité lidské práce, tak z hlediska ekonomického plýtvání. V neposlední řadě je asi všem jasné, že se jedná i o velice neekologický krok, který vede ke znečišťování životního prostředí. Při spalování se do ovzduší uvolňují veškeré chemické látky, které byly použity při výrobě, ať už se jedná o barviva či o samotný proces hoření, při kterém se zplodiny uvolňují do ovzduší. 

 Řešením pro tuto problematiku je tak právě deadstock. Ačkoliv se může zdát zpracovávání zbytků jako nekvalitní, není tomu tak. Z některých produktů může vzniknout dokonce i několika metrová zbytková látka, která se dá znovu a kvalitně zužitkovat namísto toho, aby se musela pálit, a aby pro příští produkt muselo být využito nového textilu, který by procházel novým procesem výroby.

Jak uvádíme výše, o deadstocku lze hovořit i v případě již hotových produktů, které již nejsou obvykle umisťovány na prodejny. Jedná se tak o již zhotovené položky, které přeplňují centrální sklady, a které již nepatří do nejaktuálnějších kolekcí. Co tedy s takovými produkty dělat, aby se využily co nejšetrněji? Tyto artikly se prodávají se za nízké ceny například na internetu, v outletech, ve výprodejových akcích či případně ve specializovaných obchodech zaměřených právě na deadstock. Souběžně se mohou produkty prodávat do jiných konců světa, například výrobky z Evropy mnohdy cestují k protinožcům do Austrálie, kde se značky nesetkávají s konkurenčním bojem.

Aby k přemrštěnému naskladňování nedocházelo, doporučuje se módním značkám, aby lépe monitorovali nákupní chování svých zákazníků skrze marketingové aktivity a firmy tak mohly lépe uchopit výrobu a její množství, aby naplnily potřeby svých zákazníků a současně nedocházelo k přeplňování skladů. 

A jak například deadstock využíváme v praxi my? Ze zbytkových látek, které nám zůstanou po zpracovávání našich lněných produktů, které můžete naleznout u nás v e-shopu, jsme vytvořili náš nový produkt – lněné scrunchies gumičky do vlasů! Ty potěší všechny dámy, jelikož jsou díky své struktuře šetrné k vlasům a nelámou je. Navíc jsou k dispozici ve třech barevných variacích, které skvěle ladí k dámským volnočasovým kalhotám a můžete je tak ideálně sladit. Aby ale ani pánové nezůstali pozadu, využíváme deadstock látek i u nových pánských lněných motýlků. Vzhledem k využití právě deadstock látky jsou navíc gumičky i motýlci ještě více udržitelnější, než kdy dříve!

pexels-pixabay-236748

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz