Len a udržitelnost

len-a-udrzitelnostPravděpodobně se výrazná většina populace v posledních letech setkala s termínem rychloobrátková móda, známé také jako fast fashion. Pro ty problematikou nepolíbené se jedná o takové módní produkty, které jsou na trhu hojně k dostání a cenově lákavé. Možná vyvstává otázka, kde je tedy problém? Ten tkví v celé podstatě tohoto průmyslu. Při výrobě totiž není brán zřetel na otázku životního prostředí a souběžně ani na vhodné pracovní podmínky výrobců, kteří pracují v nelidských podmínkách a za minimální mzdu. Při volbě svého oblečení by se tak člověk měl zamyslet nad tím, co je nám již od mala vštěpováno, tedy že kvalita vždy převažuje kvantitu.

Jak se tedy vyvarovat rychloobrátkové módě? Zvolit udržitelnost! Výrobci udržitelné módy kladou důraz na šetrnost k přírodě a dbají na odstranění nelidských podmínek při výrobě. Specifika udržitelné módy lze spatřit ve volbě materiálů, které nebyly vyrobeny za pomoci chemikálií a v žádné fázi zpracování s nimi nepřišly do kontaktu. V případě šetrnosti je také dbáno na výrobu produktů z již recyklovaných položek. V otázce výroby a lidské stránky je primární kvalitní mzdové ohodnocení výrobců a podpora tuzemských švadlen a návrhářů.

Mezi ekologické a udržitelné textilie lze zařadit například organickou bavlnu, hedvábí, konopí, bambus či len. Len je přírodní materiál, získávaný ze stonku lnu setého. Popularita tohoto materiálu je právem postavena na jeho vlastnostech. Len je ideální do teplých letních dní pro svou lehkost a chladivost. Jeho unikátností je také fakt, že s každým dalším nošením bude příjemnější a příjemnější, a to proto, že vlákna jsou velmi silná a s postupem času měknou. Odolnost materiálu je až o 30 % větší než v případě bavlny. Pokud se o lněný produkt majitel správně stará, vydrží mu velmi dlouho. Materiál ocení i lidé náchylní na alergické reakce. Šetrnost lnu a jeho hypoalergenní vlastnosti zaručí pohodlí i pro osoby trpící na nejrůznější kožní onemocnění. 

len-a-udrzitelnost-2V čem spočívá udržitelnost této plodiny? Jak je již výše uvedené, při pěstování a zpracovávání lnu se neužívá chemických postřiků a pesticidů. Výhoda jeho pěstování spočívá také v jeho přizpůsobivosti k nejrůznějším typům podloží bez nutnosti přidávání hnojiv. Pokud se však nějaká hnojiva přidávají, pak se užívá čistě přírodní hnojení kompostem. S možností pěstování téměř kdekoliv se také váže otázka kácení pralesů. Ty jsou díky lnu ušetřeny, jelikož právě ten je možné pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách. 

I Česká republika má již historicky s výrobou lnu bohaté zkušenosti. Pěstoval se primárně v horských a podhorských oblastech po celá staletí. V počátcích 20. století se naše země řadila mezi největší pěstitele lnu! Ačkoliv u nás jeho pěstování od té doby téměř vymizelo, dováží se do našich končin nadále z Francie a Belgie. Cílem naší značky je mimo jiné tuto pěstitelskou tradici obnovit a šetřit tak životní prostředí i s ohledem na transport. V souvislosti s uhlíkovou stopou lze zmínit také vlastnost lnu, která spočívá v jeho vázání uhlíkových emisí. Z průzkumů vyplývá, že jeden hektar lnu na sebe dokáže navázat až 3,7 tuny CO2.

Pěstitelé souběžně ocení fakt, že po sklizni zůstává po lnu půda ve velmi kvalitní kondici a téměř bez plevelů a nechtěných porostů. Co se týče potřeby vody, pak i v této otázce je len unikátní. Pro jeho přežití mu postačí přísun dešťové vody a nepotřebuje tak jiný způsob zavlažování. Lze tedy konstatovat, že len je nejlepší přítel půdy i vodních zdrojů. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz