Šití je pro mě práce i odpočinek: Seznamte se s Alenkou, švadlenou CleanWear

_MG_8756-3 (2)

V našem nejnovějším rozhovoru jsme vyzpovídali paní Alenu z Víchové nad Jizerou, která hraje klíčovou roli při vzniku našich produktů. Švadlena, která svou vášní pro šití žije celý svůj život se rozpovídala o tom, jaká byla cesta jejím oborem, jak se jí spolupracuje s námi, jaké jsou její oblíbené a neoblíbené produkty, a navíc prozradí i něco více o sobě a zákulisí firmy.

Jak dlouho se věnujete šití oblečení?

Šití se věnuji od 19 let, tedy od té doby, co jsem odmaturovala. Mezitím jsem měla 6 let přestávku, kdy jsem pracovala jako prodavačka, ale i během té doby jsem stále něco šila pro ostatní i pro sebe. 

Jak jste se k této profesi dostala? 

Tak nějak úplně blbě. (smích) Naše mamka chtěla doma švadlenu, protože měla 3 dcery a ani jedna nešila. Já jsem sice moc nechtěla, protože moje učitelka říkala, že je škoda, abych šla na učňák, a tak jsem si vzala knížku a studovala jsem možné studijní obory. Nakonec jsem našla, po přání maminky, oděvní průmyslovku v Prostějově a v Praze. V Prostějově brali pouze rozučené a vyučené švadleny a Praha pouze vyučené a žáky přímo z devítky. Navíc se tehdy pouštělo studovat pouze v rámci krajů. Ale paní učitelka mi poradila, ať do těch škol napíšu dopis, tak jsem tam napsala a dostala jsem se. Nakonec to byla správná volba.

Jak dlouho spolupracujete konkrétně se značkou CleanWear?

S CleanWearem spolupracuji přibližně od roku 2019. Oslovena jsem byla již dříve, ale kvůli kapacitě jsem kluky nejprve odmítla. Pak se ale ozvali znovu přibližně rok poté, a to už jsme něco zkoušeli vymyslet, až nám spolupráce nakonec roku 2019 vyšla.

Je pro vás práce se lnem příjemnější než s jinými materiály?

Se lnem se mi pracuje velmi dobře. Jediným nedostatkem při práci je to, že práší, takže musím hodně uklízet a čistit stroje. Mimo to s ním ale pracuji ráda. Je pevný, není tahavý a při práci se nekroutí, takže se z něho šije pěkně. 

Můžete ohodnotit spolupráci s CleanWearem?

S kluky se mi spolupracuje hezky. Občas mi tedy napíšou, že si hotové produkty vyzvednou ve středu, a nakonec přijedou v pátek, ale ve finále o nic nejde. Jinak je naše spolupráce fajn a bezproblémová.

Pomáháte klukům z CleanWear vylepšovat produkty, pokud narazíte na nějaký nedostatek?

Tak já si nejsem jistá, jestli jim mé připomínky pomáhají nebo ne, ale věřím, že tím, že jim pomáhám ladit střih, tak snad ano. Pokud se mi podaří odhalit nějaký nedostatek nebo něco, co by šlo dělat lépe, tak se snažím poradit.

Je nějaký produkt, který jste pomohla vymyslet?

Společně jsme vylepšovali sako, pánské kalhoty a kraťasy. I u košilí jsme společně dávali dohromady technické dokumentace, ale je to taková forma spolupráce, kdy každý pro ten výsledek udělá něco.

Jak je složité ušít jeden produkt a jak dlouho přibližně jeho výroba trvá?

Úplně přesně změřené to nemám, ale ušít jedny kalhoty trvá přibližně 3,5-4 hodiny v klasické konfekční velikosti. Časově nejnáročnější je ušít asi sako. To je totiž vždy na míru, proto je složitější. Pak jsou na produktech také věci, se kterými si člověk musí vyhrát, například kapsy nebo klopy. U těch to chce, aby byly stejné a aby to všechno sedělo. Ale to je všechno o praxi.

Který produkt z nabídky šijete nejraději?

Asi mi už teď nevadí žádný produkt. Svým způsobem mi už přijdou všechny stejné. Stále ale preferuji kalhoty před košilemi. 

A který produkt naopak šijete nejméně ráda?

Produkty na míru jsou náročnější, u konfekčních velikostí nemusím řešit žádný střih a podobně. Naopak u těch na míru je to složitější a je tam mnohem větší zodpovědnost. Ale i tak zvládnu ušít všechno, protože časem se vše “osahá” a dostane do ruky.

Stalo se vám někdy, že se vám výrobek nepovedl? Jak poté postupujete?

Bohužel se mi to jednou stalo. Produkt jsem opravila a znovu se poslal zákazníkovi, který byl již  spokojený.

Je pro vás šití prací nebo odpočinkem?

Po tolika letech už to vnímám tak nějak jako celek. Je to pro mě jak práce, tak odpočinek a zároveň i koníček.

Máte mimo svou práci i jiné záliby?

Když mám čas, tak ráda pracuji na zahrádce. Ráda bych do toho zahrnula i svá vnoučata, ale ta to příliš nebaví, pro ně je to práce, a to není moc lákavé.

Šijete si oblečení i pro vlastní účely nebo si raději něco koupíte?

Když mi zbyde nějaký čas, tak si občas také něco ušiji. Jsou i konkrétní věci, které si raději šiju a naopak ty, co si raději koupím. Je to u mě tak půl na půl. Samozřejmě si šiji jenom to, co potřebuji, ne nic navíc. Nebudu si přece šít věci, které bych nevyužila. V poslední době jsem si zakázala nakupovat látky, abych tolik nešila. (smích)

Jaké máte profesní plány do budoucna?

Aktuálně už nejsou ani tak profesní, protože se chystám do důchodu. I přesto si ale myslím, že se v mém pracovním nasazení nic moc nezmění, a že budu stále šít. Co se týče mých nejbližších plánů mimo pracovní život, tak se zaměřuji na plánovanou rekonstrukci.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz