CleanWear: Značka, která mění módní průmysl a zalesňuje českou krajinu

524E172C-4F22-4749-96EA-EBAA089D4B9AMóda a udržitelnost spolu v posledních letech jdou v mnoha případech ruku v ruce. Značka CleanWear však přináší nový rozměr zeleného přístupu k oblékání, který bohužel prozatím u ostatních značek nemá obdoby. Za každou novou objednávku totiž vytváříme nový kus přírody tím, že zasadíme strom do smíšených lesů. Ale to není vše!  Letos zakladatelé Luboš a Lubomír přinášejí revoluční nápad. Vytvoření oficiálního „CleanWear lněného lesa.“

Tradice značky CleanWear zasazovat stromy za každou objednávku byla od počátku součástí našeho udržitelného modelu. Každý strom byl v minulosti námi vlastnoručně vysazován do soukromých lesů, které majitelé značky vlastní. Doposud bylo v rámci tohoto projektu vysazeno více jak 2000 stromů. Od letošního léta jsme se však rozhodli změnit taktiku a vysazování bude probíhat na velké pasece o rozloze přibližně 1 hektar (10 000 m²). Paseka se nachází východně od sídla firmy, tedy mezi Poniklou a Vysokým nad Jizerou. Tento pozemek bude přímo vlastněn značkou CleanWear. 

Jedinečnost tohoto projektu spočívá nejen v jeho rozsahu, ale také v různorodosti stromů, které budou vysazeny. Výše uvedený pojem „lněný les“ bude takovým pracovním názvem, konkrétně len se na pozemku kvůli nerovnosti terénu pěstovat nebude. Naopak v lese plánujeme vysázet duby, buky, jedle, modříny a smrky. Část lesa, tedy přibližně 10 %, bude ponecháno pro pionýrské dřeviny, mezi které patří například břízy, olše či jeřáb ptačí. Tato směs stromů zajistí biodiverzitu a vytvoří ekosystém, který poskytne domov pro mnoho druhů rostlin a zvířat. 

My v CleanWear navíc nechceme skončit pouze u zasazování stromů, ale chceme také aktivně sledovat a pečovat o tento nově vzniklý les. Součástí výsadby je tak i pravidelné prořezávání, vyžínání, ochrana proti okusu a jiná kontrola stromů, která zajistí, že zeleň bude růst zdravě a silně. K zasazování stromů navíc dochází nepřetržitě na jaře a na podzim, kdy je dostatečně vlhko na uchycení všech sazenic. Místo, které nyní plánujeme vytvořit bude veřejnosti přístupné. Pouze některé, ty nejzranitelnější druhy stromků, budou po dobu růstu oploceny. Zákazníci CleanWear se tak budou moci na les přijet podívat a případně se i setkat s námi - Lubošem a Lubomírem. Pokud budete chtít, určitě se nebudeme bránit příjemným hovorům a případné pomoci se sázením.

A v čem je vysazování stromů pro ekologii tak důležité? Stromy, stejně jako každá zeleň, provádějí fotosyntézu, což je přirozený proces, ve kterém rostliny za přítomnosti slunečního záření a chlorofylu přijímají oxid uhličitý a vodu, které mění na organické látky a kyslík. Po nějaké době tak může nově vysazený CleanWear les vykompenzovat uhlíkovou stopu, která je spojena s dopravou a výrobou produktů. Pro představu se udává, že jeden mladý dub zvládne za jeden rok pojmout přibližně 5 - 15 kg oxidu uhličitého.

Tento projekt přináší do módního průmyslu nový standard v oblasti udržitelnosti. My v CleanWear chceme dokázat, že móda může být nejen krásná a kvalitní, ale také prospěšná pro životní prostředí. Ukazujeme, že se můžeme oblékat se závazkem k planetě, a že móda může být motorem pozitivních změn v naší krajině. Tento inovativní přístup k udržitelnosti by mohl být inspirací pro další značky, které by následovaly podobnou cestu a přispívaly k ochraně naší planety.

Když si zakoupíte kus oblečení od CleanWear, nejenže získáte stylový kousek do svého šatníku, ale také přispějete k obnově české krkonošské přírody. Připojte se k CleanWear na cestě k udržitelné budoucnosti módy.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz