Jak správně pečovat o lněné oblečení: 4 jednoduché kroky pro praní a údržbu

Lněné oblečení je nejen stylové, ale také příjemné na nošení do horkých letních dní. Popularita lnu je navíc díky jeho udržitelnosti stále na vzestupu. Co se však obecně ví, je fakt, že se o lněné oblečení musí pečovat s co největší láskou a trochu specificky. Lněná textilie se však svému majiteli odvděčí delší životností. V tomto článku vám přiblížíme, jaká jsou specifika pro péči o lněné oblečení ve čtyřech jednoduchých krocích.

Za prvé: Jak prát lněné oblečení?

Praní lněných produktů se možná může zdát jako věda, ale není na tom nic složitého. Základní pravidlo je takové, že by se lněné oblečení mělo prát nejlépe v ruce či na šetrný cyklus v pračce a při teplotě ideálně do 40°C. Lněné produkty jsou proslulé tím, že snadno uvolňují špínu, takže nemusíte mít obavy, že by se při nízké teplotě oblečení nedostatečně vypralo. Samozřejmě je také důležité se držet doporučení na štítku oblečení, ale to je asi starý známý fakt. S praním lnu se pojí další pravidla, která prodlouží jeho životnost. Doporučuje se prát oblečení naruby, a navíc separátně od ostatních syntetických materiálů. Co se týče pracích prostředků, pak se nedoporučuje prát len v avivážích a bělících prostředcích či odstraňovačích skvrn. Raději tak sáhněte po ekologických pracích prášcích či po šetrných pracích gelech z mýdlových vloček

Za druhé: Sušení prádla je také důležité!

Po vyprání přichází na řadu otázka správného vysušení produktu. Primárně se nedoporučuje ještě v pračce dával produkty na proces ždímání, případně pouze velmi krátce a při opravdu nízkých otáčkách, aby nedošlo k poškození vláken. Stejně tak se ze stejného důvodu nedoporučuje ani ždímání produktů v ruce či sušení v sušičce. Jak tedy postupovat při sušení? Hlavní je začít proces co nejdříve po vyprání produktu. Historicky se lněná textilie rozprostírala na čistou trávu či sníh a nechala se vysušit na sluníčku. Pokud máte takovou možnost, je to stále ta nejlepší volba! Důležité pro sušení je látku kvalitně vypnout, pověsit na rovnou šňůru a vyvarovat se jejím přehybům, kvůli mačkavosti. 

Za třetí: Je potřeba len žehlit?

Je všeobecně známo, že se len rád mačká. Pokud se vám však podařilo kvalitně splnit bod dva, je možné, že se vám lněná struktura odvděčí tím, že jej nebudete muset vůbec žehlit. Pokud si však stále stojíte za tím, že produkt potřebuje trochu narovnat, pak se doporučuje žehlení za mírně vlhkého stavu. Pokud se však produkt již zcela vysušil, je nejlepší jej znovu lehce navlhčit, případně vyžehlit s párou. Žehlička se dá nastavit na režim bavlny či nastavte vysokou teplotu. Některé žehličky již obsahují i mód přímo určený na len. Ideální je produkty žehlit po rubové straně.

Za čtvrté: I na skladování záleží!

A konečně přicházíme do finální fáze, kterou je skladování. To se může zdát jako nenáročný krok, kdy dojde pouze k uložení produktu do skříně a my si spokojeně můžeme po celém pracím a sušícím cyklu hodit nohy na stůl. Ovšem i skladování má svá pravidla. Len má rád vzdušné prostředí, díky čemuž se doporučuje jej skladovat volně uložený, tedy ideálně vyvěšený na věšácích, kde může udržet svůj přirozený tvar a nemačkat se. Pokud najdete příležitost, bude vám vaše oblečení vděčné i za to, když ho občasně vyvětráte na čerstvém vzduchu.

Je tedy patrné, že správná údržba a praní lněného oblečení hrají klíčovou roli v jeho dlouhodobé udržitelnosti a vzhledu. Chápeme, že se zprvu může zdát celý tento proces jako složitá studnice rad a příkazů, ale věřte, že si péči o len osvojíte a brzy vám vše půjde od ruky automaticky. Držte se těchto několika jednoduchých kroků a sledujte, jak je vaše lněné oblečení na dotek příjemnější a vaši péči vám vrací svou krásně měkkou strukturou.

fabric-gffc51c911_640

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz