Tradice a inovace: Cesta a rozvoj textilního průmyslu v Krkonoších

towel-gc98497ffe_1920

Krkonoše, horské pásmo v severovýchodních Čechách a na jihu Polska, které je v textilním průmyslu proslulé bohatou historií, která trvá již po několik století. Tento region se stal v minulosti významným centrem textilní výroby a dodnes se zde vyrábí kvalitní výrobky, jako například kabelky, tašky, zástěry, textilní dekorace, outdoorové oblečení a další, které jsou vyhledávané po celém světě. Krkonoše byly v minulosti oblastí s mnoha tkalcovskými vesnicemi, ve kterých se vyráběly tkaniny a výrobky z vlny, lnu a bavlny. Již v 16. století byly Krkonoše jedním z nejvýznamnějších center textilní výroby v Čechách. Právě v té době se zde tkaly bílé a barevné bavlněné tkaniny, zejména na ručních tkacích stavech. Později se zde začaly vyrábět i vlněné tkaniny a koberce.

Krkonoše jsou známé svým přírodním bohatstvím a tradičními řemesly, z nichž jedním z nejvýznamnějších bylo pěstování lnu. Linum usitatissimum se v Krkonoších pěstuje již od středověku a patří mezi nejstarší kulturní plodiny v této oblasti. Len se zde pěstoval pro výrobu látek, papíru, provazů a dalších produktů.

V průběhu 16. století se pěstování lnu v Krkonoších stalo důležitou hospodářskou činností, která přinesla mnoho bohatství do regionu. Len se zde pěstoval na polích a na horských pastvinách, kde bylo vhodné klima pro jeho růst. Lnu se také věnovali mnozí sedláci, kteří jej zpracovávali a vyráběli z něj nejrůznější výrobky. Nejvýznamější lnářskou lokací byla oblast Trutnovska a Semilska. Na Semilsku se mimo jiné ve velkém pěstovala a zpracovávala i bavlna. Center textilní výroby však bylo více. Mezi ta stěžejní patří například Broumovsko, Náchodsko, Vrchlabsko, Jilemnicko či Ústeckoorlicko.

V průběhu 18. a 19. století se textilní výroba v Krkonoších dále rozvíjela, a to zejména v oblasti právě již zmíněných koberců, které se staly jedním z nejvýznamnějších vývozních artiklů dané doby. Tyto koberce byly velmi oblíbené po celé Evropě a vyvážely se až do USA. V roce 1823 byla v Krkonoších založena první průmyslová textilní továrna, která se specializovala na výrobu vlněných látek. Ta byla největší průmyslovou textilní továrnou v regionu a vyráběla širokou škálu výrobků, včetně košilovin, sukna a plátna.

V 18. a 19. století se v Krkonoších začaly rozvíjet textilní manufaktury, které se specializovaly na výrobu lněných látek. Tyto látky byly velmi kvalitní a vyhledávané, a tak se staly důležitým vývozním artiklem daného regionu. Z Krkonošských lněných látek se vyráběly například povlaky na polštáře, peřiny, ubrusy, různé kapesníky, košilky a další textilní výrobky.

Ve 20. století přesunul textilní průmysl v Krkonoších svůj zájem na syntetické vlákna, což vedlo k uzavírání mnoha tradičních továren. Nicméně dodnes se v regionu vyrábí různé textilní výrobky, jako jsou outdoorové oblečení, sportovní výstroj, koberce a deky. Kromě textilní výroby byly Krkonoše také významným centrem ručního paličkování. Tato tradiční technika ručního vyšívání je stále živá a uchovává se v muzeu paličkování v Černém Dole.

V průběhu 20. století se pěstování lnu v Krkonoších postupně snižovalo a mnoho zemědělců přešlo na jiné druhy zemědělské výroby. Len však Krkonoše nikdy zcela neopustil. V Krkonošském muzeu v Jilemnici se například nachází expozice věnována historii lnu a jeho zpracování v regionu.  Historie lnu v Krkonoších je tak neodmyslitelně spojena s regionálními řemesly a textilním průmyslem, které se v této oblasti rozvíjely po mnoho století. Dnes je len stále pěstován a zpracováván v tradičním duchu, což je důkazem toho, že tato kulturní plodina má v Krkonoších stále své místo.

Jak je již možná našim čtenářům známé, naše značka má svůj původ v Podkrkonoší. A naše vize do budoucna je s nimi nadále spojena. Mimo to, že chceme lidem umožnit oblékání do udržitelného a kvalitního oblečení vyrobeného v České republice tkví naše mise i jinde. Jsme hrdí na naši tradici a zároveň se nebojíme inovovat, abychom posunuli hranice textilního průmyslu ještě o kus dál. Neustále se snažíme vylepšovat všechny naše produkty a nabízené služby, abychom překonali očekávání zákazníků a zároveň přispěli k pozitivnímu dopadu na společnost a planetu.

V první fázi naplnění našeho cíle plánujeme kamennou prodejnu, díky které vytvoříme nová pracovní místa pro švadleny a krejčové z Podkrkonoší. Souběžně plánujeme minimalizaci uhlíkové stopy tím, že budeme rozšiřovat smíšené lesy a celkově půjdeme naproti aktivitám, které povedou k tomu, že naše oblečení bude CO2 neutrální. Naší hlavní vizí do budoucna je vytvoření kompletního cyklu, který by obnášel vlastní zemědělský podnik, kde len vypěstujeme, budeme mít přádelnu, tkalcovnu, šicí dílny a distribuce naší kvalitní české značky bude pokračovat do prodejen po Evropě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz