Len vs. bavlna: Jaký materiál je pro vás ten pravý?

fabric-3506846_1920

Lněné a bavlněné látky jsou jedny z nejčastěji používaných tkanin pro výrobu oblečení. Ačkoli se na první pohled mohou zdát velmi podobné, existuje mezi nimi řada rozdílů, které by měly být při výběru oblečení zohledněny. Oba tyto materiály mají své výhody i nevýhody, a proto se mezi nimi často volí v závislosti na určitých faktorech, jako je klima, příležitost, osobní vkus či vztah k udržitelnosti.

Lněné tkaniny jsou, jak již název napovídá, vyrobeny ze lnu setého, který je pěstován pro své vlákno či olej. Lněné oblečení je tradičním materiálem v mnoha zemích a jeho použití sahá až do pravěku. Lýko lnu se sklízí a následně se z něj vyrábí příze, které se používají k výrobě oděvů. Lněná vlákno je specifické pro svou pevnost a odolnost a má schopnost absorbovat vlhkost, což znamená, že lněné oblečení je vhodné pro horké a vlhké podnebí. Lněné oblečení má také tendenci se snadno mačkat, což je mnohdy vnímáno jako negativum. To, co však někdo vidí negativně může optimista vnímat jako ideální vlastnost pro tzv. casual styl. Lněné oblečení je často prodáváno v přírodních barvách, což znamená, že se snadno kombinuje s jinými barvami. 

Lněné oblečení přináší mnoho výhod, mezi které patří primárně pohodlí a prodyšnost. To znamená, že materiál umožňuje pokožce dýchat a není v něm horko, což je ideální pro letní dny. Dalším rysem lnu je jeho dlouhá trvanlivost. Lněné oblečení je velmi trvanlivé a odolné proti opotřebení a roztržení. To znamená, že při správné péči se budete moci těšit z vašeho lněného oblečení mnoho let. Len je také specifický jako ekologický materiál, jelikož lýko lnu je obnovitelný zdroj, který je nenáročný na pěstování a nevyžaduje téměř žádné chemikálie při jeho zpracování.

Na druhé straně jsou bavlněné tkaniny. Ty, jak již název napovídá, jsou vyrobeny z rostlin bavlníku, která je pěstována v horkých a suchých oblastech. Bavlněné oblečení je velmi oblíbené, běžně používané a vyhledávané po celém světě. Bavlna je měkká a příjemná na nošení, což z ní činí populární volbu pro každodenní nošení. Bavlna také dobře absorbuje barviva a lze ji snadno zbarvit různými barvami. 

Mezi benefity bavlněného oblečení patří jeho měkkost, díky kterému je tak příjemné na nošení. To znamená, že se v něm budete cítit pohodlně a příjemně. Dalším kladem je jeho snadná údržba. U bavlny se tak nemusíte obávat, že se vaše oblečení bude rychle opotřebovávat. Dalším faktem je, že bavlněné oblečení je velmi dostupné a běžně se vyrábí v mnoha různých typech a stylech.

Z přehledu výše je patrné, že lněné a bavlněné oblečení jsou dva různé druhy materiálů používaných k výrobě oděvů a liší se svými vlastnostmi, klady i zápory. Pojďme si tedy nyní v tomto souboji materiálů porovnat výše zmíněné faktory a další odlišnosti? Materiál. Lněné oblečení je vyrobeno z lýka lnu, zatímco bavlněné oblečení je vyrobeno z vláken bavlny. Prodyšnost. Lněné oblečení je velmi prodyšné a umožňuje pokožce dýchat, zatímco bavlněné oblečení má míru prodyšnosti nižší a není tak úplně vhodné do letních dnů. Trvanlivost. Lněné oblečení je obecně trvanlivější než bavlněné a odolává opotřebení a roztržení. Měkkost. Bavlněné oblečení je měkčí a může se tak zdát příjemnější na nošení než lněné oblečení. Při prvních nošeních tomu tak je, avšak při správné péči o len se vám postupem času odvděčí měkčí strukturou vlákna, která je s bavlnou srovnatelná. Údržba. Bavlněné oblečení je snadnější na údržbu a praní než lněné oblečení.

Vzhledem k poslání naší značky je nezbytné se zabývat i otázkou ekologie. Pokud už nás sledujete delší dobu, patrně vám neunikla informace, že lněné oblečení je více ekologické než to bavlněné. Čím to tedy je? Odpověď je jednoduchá. Lýko lnu je obnovitelný zdroj a nevyžaduje mnoho chemického zpracování. Dle WHO může být na přestování 1 kg bavlny využito až 200 g pesticidů a herbicidů. Oproti tomu na stejné množství lnu je jich využit méně než 1 g. Stejně tak tomu je i s průměrnou spotřeba vody. Na 1 kg bavlny je použito 10 000-20 000 litrů v závislosti na typu půdy. Pro lepší představu si uveďme příklad, že výroba jednoho trička spotřebuje množství vody srovnatelné s množstvím vypité vody pro jednoho člověka za dva roky. Oproti tomu průměrná spotřeba vody na 1 kg lnu se pohybuje pouze v hodnotách 1200-3000 litrů.

Je tedy patrné, že oba materiály mají své výhody a nevýhody a volba mezi lněným a bavlněným oblečením závisí na osobních preferencích a potřebách. Každý, kdo se však zajímá o ekologii bude apelovat spíše na využívání lněné látky, a to právě díky její šetrnosti k planetě a životnímu prostředí.

cotton-922881_1920

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz