Vážení zákazníci, aktuálně odesíláme zásilky každé pondělí a pátek. Pokud potřebujete zaslat dříve, dejte nám prosím vědět na email info@cleanwear.cz. Děkujeme.

Od krojů k udržitelné módě: Přehled historie módy v našich zemích

loom-gdd455f65f_1920Je skoro až klišé opakovat, že vše se časem mění. Sám čas se totiž mění. A s nimi pak lidé, vztahy, trendy, ale i móda. I ta se samozřejmě vyvíjela podle nejrůznějších vlivů a dostupných trendů. Předpokladem pro rozvoj a změny v módním průmyslu právě v našich zemích byl nepochybně také vládnoucí politický režim. Lze tedy předpokládat, že během 2. světové války či za doby socialismu nebylo možné prosazovat nové módní kousky a inovace a móda se musela přizpůsobovat tomu, co bylo k dispozici. 

Vraťme se však ve stručnosti úplně na začátek, kdy se dá hovořit o něčem, jako je móda. Ne, Adamův lístek tu rozebírat nebudeme. Začněme středověkem. Ten je specifický jednoduchými oděvy, které byly obvykle vyrobeny pouze z dostupného materiálu, kterým bylo primárně hrubé plátno či kůže. Jednoduchost se začala proměňovat na pomezí 14. a 15. století, kdy se oblečení začalo stávat zdobenějším a užívalo se více bohatých látek. 

V historii se využívalo mnoho různých materiálů dle dobových možností, dostupnosti a ekonomických podmínek. Mnoho z těch, které jsou dodnes užívány se objevilo právě ve středověku. Hlavní využívanou textilií byla lněná látka, vlna, konopí či sukno. V 16. století se k nám také prvně dostala bavlna. Ta byla pro svůj měkký a hladký dotek velmi populární. Stejně tak se v této době začala používat krajka. Nejčastěji křížová, vytínaná a šitá. Ta byla používána na společenské a svatební šaty.

17. a 18. století dominovala barokní móda. Ta byla oproti dřívější době výrazně extravagantnější a bohatší. Specifickými znaky této doby jsou široké sukně s obručemi, zdobené látky, vysoké límečky, extravagantní vesty, korzety a podobné. V 19. století se móda v Čechách začala více inspirovat jinými evropskými zeměmi, což přineslo opět nové kousky jako jsou košile, krinolíny či nové formy tak populárních korzetů.

Ve 20. století se módní trendy odvíjely primárně od Francie, Ameriky a Anglie. Během 2. světové války byla i móda ovlivněna okolnostmi a nacistickou okupací. V té době se stala praktičtější a jednodušší, aby se vyrovnala s krizí ohledně nedostatku materiálů. Pokud už byl materiál k dispozici, používal se v prvé řadě na vojenské uniformy. I módní prvky podlehly nacistické ideologii. Ženy nosily jednoduché šaty s rovnými liniemi a kratší sukně kvůli nedostatku látek. Používané barvy byly převážně tlumené a jednoduché. Typické pro tuto dobu jsou také boty na nízkém podpatku a kožené boty s nízkou podrážkou, aby mohly ženy ujít i delší vzdálenost. I mužská móda byla uzpůsobena obleky s rovnými řezy a jednoduchými prvky.

Velmi podobný scénář provázel i 70. léta. Ta jsou také proslulá svou jednoduchostí. Oblečení mělo nenáročný design a primárně se dbalo na jeho praktičnost. Během období Pražského jara, tedy v roce 1968, se v hlavním městě Praze začínala móda otevírat západnímu světu, což do tehdejšího Československa vneslo nové styly a trendy. Dále také módu té doby ovlivnil, stejně jako během nacistické okupace, nedostatek materiálů. Jak z historie však víme, netrvalo dlouho a Pražské jaro bylo potlačeno a všechny snahy o „pozápadnění“ byly tatam. Móda po roce 1968 výrazně stagnovala. Oblečení samo o sobě bylo nedostatkovým materiálem a ten, kdo ulovil v Tuzexu své džíny byl prostě hvězda. Specifickými prvky této doby pak byla široká ramena, vysoký pas, světlé barvy a tenisky.

90. léta naopak po pádu komunismu otevřela dveře novým trendům a módním návrhářům, kteří se inspirovali vlivy zahraničí. Do Čech se dostalo spoustu nových značek, stylů a objevilo se i první provokativní oblečení. Typickými styly pro 90. léta jsou grunge a rave. I po roce 2000 se česká móda začala více orientovat na západní trendy a módní návrháři začali přinášet do Česka moderní a propracované kolekce. Česká móda se také více rozšířila do zahraničí a někteří tuzemští návrháři se stali světově uznávanými. V současné době se naše móda vyznačuje pestrostí a rozmanitostí. V posledních letech se také čím dál více prosazuje udržitelnost a etické zásady v módním průmyslu, které jsou důležitou součástí budoucnosti naší planety.

Snímek obrazovky 2023-03-18 081040

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz